Λειτουργία χημικών τουαλετών
Είναι αρκετά πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς στην αγορά αλλά και τη λειτουργία μιας χημικής τουαλέτας. Κατ’ αρχήν είναι καλό να γνωρίζουμε από τι αποτελείται και πως λειτουργεί η φορητή τουαλέτα, αφού είναι κάτι που χρησιμοποιείται από πολλούς είτε σε ελεύθερο κάμπινγκ, είτε και σε οργανωμένο. Βέβαια είναι πολλοί που δεν εννοούν να χρησιμοποιήσουν σε ελεύθερο camping χημική τουαλέτα αλλά προτιμούν την απόδραση στη φύση. Είναι κάποιοι όμως, ειδικά αυτοί που προέρχονται από μεγαλουπόλεις όπως Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, που αντίστοιχα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμπεριλάβουν στον εξοπλισμό τους και τη φορητή τουαλέτα.
Η χημική τουαλέτα αποτελείται από δύο δεξαμενές. Μια δεξαμενή για τα λύματα και μια για το καθαρό νερό για το καθάρισμα της λεκάνης, το καζανάκι όπως λέμε. Μαζί με την τουαλέτα, πρέπει Να αγοράσετε και τα κατάλληλα χημικά υγρά. Στη δεξαμενή του καθαρού νερού μπαίνει το κόκκινο υγρό ενώ στη δεξαμενή των λημμάτων, μπαίνει το μπλε χημικό υγρό που διαλύει τα λύματα. Είναι καλό δε, μαζί με το μπλε χημικό υγρό, να προστεθούν και δύο ως τρία λίτρα νερού για να βοηθήσουν στη διάλυση και διάσπαση των λημμάτων. Γενικά, υπάρχουν οικολογικά υγρά για φορητές τουαλέτες που είναι προτιμότερα με τη διαφορά ότι διαλύουν δυσκολότερα τα λύματα.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αγοράζει μια χημική τουαλέτα, είναι η χωρητικότητα. Κι βασικά, η χωρητικότητα του κάδου των λημμάτων. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δεξαμενή, τόσο σπανιότερα θα χρειάζεται κάποιος να την αδειάζει. Από την άλλη όμως, μεγαλύτερη χωρητικότητα σημαίνει και μεγαλύτερος όγκος. Γενικά η μικρότερη χημική τουαλέτα, είναι αρκετή για δύο ημέρες με δύο άτομα. Στην αγορά επίσης, κυκλοφορούν φορητές τουαλέτες με δείκτη στάθμης λημμάτων για το έγκαιρο άδειασμα.
Το βάρος μιας χημικής τουαλέτας γενικά είναι μικρό. Εννοείται βέβαια ότι αυτό ισχύει όσο η δεξαμενή της είναι άδεια. Όταν στη δεξαμενή μπει νερό και χημικά υγρά το βάρος της αυξάνεται κατά πολύ ανάλογα με το μέγεθός της. Για τη διευκόλυνση του αδειάσματος της δεξαμενής, αυτή χωρίζεται από την υπόλοιπη τουαλέτα και μεταφέρεται εύκολα στο σημείο αδειάσματος, με τη βοήθεια της ειδικής λαβής της. Για το θέμα του βάρους, εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για τη λεκάνη και τη δεξαμενή καθαρού νερού, όταν είναι γεμάτη νερό.
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για τη διάλυση των λημμάτων, χρειάζεται κάποιος χρόνος, κάτι που σημαίνει ότι η δεξαμενή καλό είναι να μην αδειάζει αμέσως μόλις χρησιμοποιηθεί η φορητή τουαλέτα, επειδή δεν θα έχει γίνει ακόμα ολοκληρωμένη διάλυση των λημμάτων. Βέβαια όταν το άδειασμα της δεξαμενής γίνεται στην ώρα του και η ποσότητα των χημικών που μπαίνουν στη δεξαμενή λημμάτων και καθαρού νερού είναι η σωστή, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα δυσοσμίας.
Για τη λειτουργία μιας χημικής τουαλέτας σε ελεύθερο αλλά και οργανωμένο κάμπινγκ, θα χρειαστεί μια μικρή σκηνή τουαλέτας που να στηθεί δίπλα στην κανονική σκηνή. Για το λόγο αυτό, στο οργανωμένο camping, θα πρέπει να παρέχεται ο ανάλογος χώρος ώστε να χωράει και η σκηνή της τουαλέτας και να μην είναι κολλητά στην κανονική.
Οι σκηνές τουαλέτας γενικά είναι απλές με μονό ύφασμα, μια είσοδο και ένα παραθυράκι με σίτα. Το ύψος τους είναι περίπου δύο μέτρα και οι διαστάσεις τους μέχρι 1,2χ1,2 μ. και είναι σχετικά φθηνές. Υπάρχουν και ανοιχτές σκηνές πάνω και κάτω που είναι κατάλληλες για να κρεμιόνται από κάποιο δέντρο, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, χρησιμοποιούνται για σκηνές ντουζιέρας.